Toro Rosso

Wist het team de afgelopen jaren van de kennis van Red Bull Technology te profiteren, vanaf nu moet men een geheel eigen wagen neerzetten. Dat zal zwaar worden voor het team, want met twee jonge coureurs aan boord kan men niet van veel ervaring uitgaan. Het team wist gedurende het seizoen van 2009 ook niet echt te imponeren. Vaak gaf het team te kennen over te weinig financiele middelen te beschikken om het ontwikkeltempo van Red Bull Racing bij te kunnen benen, duidelijk werd dan ook dat de steun van Red Bull zich steeds meer op de grote broer ging richten. In 2010 zal men pogen het tij te keren en weer aansluiting bij een team als Force India te vinden.

 

 

 

Coureurs

Sébastien Buemi 

 

Jaime Alguersuari 

{youtubejw}KV5Lo50aq2g{/youtubejw}

Teambaas

Franz Tost 

Teammanager 

Gianfranco Fantuzzi

Technisch Directeur 

Giorgio Ascanelli 

Chefingenieur 

Laurent Mekies 

Hoofdontwerper 

 

Hoofd aerodynamica 

 
   

Aan de start sinds

2006

Aantal starts

69

Aantal overwinningen 

1

 

Aantal punten

55,00

 

Aantal snelste raceronden

0

 

Aantal poles 

1

 

Links 

www.redbullf1.com 

 

 

wikipedia

 

Historie

Scuderia Toro Rosso komt voort uit Minardi. Doordat het gezellige team van Minardi al jaren met grote geld problemen te kampen heeft ziet Paul Stoddart, die op dat moment eigenaar is van het team, zich genoodzaakt om het team te verkopen. Red Bull ziet wel wat in Minardi en zo hebben wij in 2006 ineens twee Red Bull teams. De naam Toro Rosso is eigenlijk niets meer en niets minder dan de Italiaanse vertaling van Red Bull. Nog voordat de eerste race gereden wordt zijn er alweer 50% van de aandelen in andere handen gekomen. Gerard Berger, zelf een voormalig Formule1 coureur, koopt zich in bij het team. Veel kan het team niet laten zien in 2006, eigenlijk word er gereden met de oude Red Bull auto. Welke weer als basis de Jaguar uit 2005 heeft. Beste resultaat dat jaar is een 8e plaats van Liuzzi tijdens de Grand Prix van Amerika die wordt verreden op Indianapolis.

 

In 2007 staat het team aan de start met een complete kopie van de Red Bull auto, enkel de kleuren zijn anders dan die van het moederteam. Dit leidt tot een rechtszaak welke wordt aangespannen door het team van Spyker. Hier komt uit voort dat de teams van Scuderia Toro Rosso en Super Aguri de televisiegelden moet verdelen met Spyker. Tijdens het seizoen krijgt de Amerikaan Scott Speed ook nog eens ontslag, een conflict met teambaas Franz Tost en Gerard Berger kan niet worden uitgepraat en Speed mag vetrekken bij het team. De jonge en veelbelovende Sebastiaan Vettel mag het seizoen afmaken en doet dat zeker niet onverdienstelijk. Vettel vormde in 2008 samen met meervoudig ChampCar kampioen Sébastien Bourdaus het team van rijders.

 

In 2008 was het team weer onderweg met een chassis van Red Bull Technologie, en zeker niet zonder succes. Voor het team verloopt het seizoen beter dan voor het moederteam Red Bull Racing. Met de jonge Duitser Vettel weet het team het gehele paddock te verrassen door tijdens de Italiaanse Grand Prix op het circuit van Monza zelfs de pole te trainen en een dag later op de zondag zelfs de overwinning voor de titelkandidaten weg te kapen. Voor het Italiaanse team was het feest compleet om tijdens de thuisrace een overwinning te boeken.

 

Dat het succes niet enkel op toeval berustte bewees Vettel steeds weer door regelmatig met de Toro Rosso het tempo van de topteams bij te benen.

Voor 2009 was het afwachten hoe het team gaat presteren. Het team ging weer gebruik maken van de Ferrari-krachtbron en van het chassis van Red Bull Technologie. Met het vertrek van Vettel naar Red Bull Racing zag het team in ieder geval een groot talent het team verlaten. En dat was direct goed merkbaar. Met Buemi en Bourdais wist het team de prestaties van 2008 geen vervolg te geven.

 

Voor Bourdais kwam gedurende het seizoen ook een einde aan zijn loopbaan binnen de Formule1. Hij moest noodgedwongen het team verlaten en zijn plek werd door Alguersuari ingenomen. Met dit jonge rijdersduo zal men in het nieuwe seizoen pogen de weg naar voren in te slaan.