Red Bull Racing

Het team van Red Bull Racing wist in het seizoen van 2009 met de RB5 tot velen zich tot de favorieten op te werken. Met Sebastian Vettel en Mark Webber achter het stuur wist het team twee winnaars binnen het team te hebben, en ook te behouden. De beide coureurs zullen ook in dit seizoen de eer van het team hoog moeten houden. De doelstellingen zullen na een succesvol 2009 ook niet anders zijn dan nu voor de beide wereldtitels te gaan. De druk op Adrian Newey is dan ook hoog om weer een winnende wagen neer te zetten.

  

 

Coureurs

Sebastian Vettel

 

Mark Webber 

 

Teambaas

Christian Horner

Teammanager 

Jonathan Wheatly 

Technisch Directeur 

 

Chefingenieur 

Andrew Green

Hoofdontwerper 

Rob Taylor 

Hoofd aerodynamica 

Ben Agathangelou

Aan de start sinds

2005

Aantal starts

87

Aantal overwinningen 

5

Aantal punten

238,50

 

Aantal snelste raceronden

5

 

Aantal poles 

5

 

Links 

www.redbullf1.com

 

 

wikipedia

 

 

Historie

Het team Red Bull Racing ziet in het seizoen 2005 het levenslicht. De energiedrank magnaat heeft het team van Jaguar overgenomen. Ford, eigenaar van dit team besloot namelijk nadat het bedrijf grote verliezen leed en er binnen de Formule1 niet de nodige successen gerealiseerd konden worden, dat het tijd was er een punt achter te zetten. Hiervoor ging het team nog onder de naam Stewart door het leven.

 

Het jonge en frisse team Red Bull Racing weet de gevestigde orde met de sfeer en de jeugdige uitstraling wakker te schudden en zo weet het team zich ook al snel van vele fans verzekerd. Het eerste chassis is eigenlijk nog uit handen van de ontwerpers die eerder voor Jaguar Racing werkten, en presteert verrassend goed. Het chassis wordt dan overigens nog aangedreven door een motor van Cosworth. 

 

Een jaar later laat de renstal zien niet alleen als reclamezuil te willen fungeren, een deal met Ferrari als motorleverancier moet deze gedachte kracht bijzetten. Het seizoen van 2006 verloopt moeizamer dan dat het een jaar eerder ging. David Coulthard en Christian Klien komen uit als racecoureur, terwijl de Rotterdammer Robert Doornbos de officiĆ«le test- en reservecoureur is. De laatste drie races mag de Nederlandse coureur zelfs tijdelijk als  racecoureur aan de start verschijnen.

 

In 2006 maakt het team ook bekend van de diensten van Adrian Newey gebruik te gaan maken en ook op het motorengebied vind er weer een wisseling plaats. De krachtbron van Ferrari wordt voor het komend seizoen voor die van Renault ingewisseld. In 2007 verschijnt het team met de RB3, het eerste chassis van volledige hand van Arian Newey. Gedurende het jaar wordt getoond dat het chassis goed is, maar met name de betrouwbaarheid speelt het team parten.

 

In 2008 wil het team het de gevestigde orde lastig gaan maken. Gedurende het seizoen blijkt dit niet tot de realiteit te behoren. Het team wordt gedurende het seizoen zelfs gepasseerd door het B-team van Red Bull Toro Rosso. Het is dat team dat de eerste pole en overwinning voor Red Bull mag bijschrijven, terwijl men bij Red Bull Racing drukdoende is niet nog verder af te zakken.

 

De reden van het tegenvallende optreden lijkt met name deels aan de krachtbron van Renault te wijten zijn. Het is gedurende het seizoen ook Mark Webber die vooral de punten voor het team moet verzamelen. De Schot Coulthard kent een moeilijk en tegenvallend seizoen. Nog een keer een podiumplaats weet hij te veroveren, maar aan het einde van 2008 zegt hij vaarwel. Voor de Schot komt het jonge talent Vettel in de plaats. Het is die man die het team weer een boost moet gaan geven om zo in 2009 echt weer een stap voorwaarts te kunnen gaan maken.

 

En die boost kwam er. Vettel wist met de RB5 enkele overwinningen te pakken en hij was met zijn teammaat Webber en de coureurs van BrawnGP in gevecht om het kampioenschap. Het team zal er dan ook alles aan willen doen om in dit nieuwe seizoen direct om de prijzen mee te kunnen strijden.

{youtubejw}N4j2Q21XT6o{/youtubejw}