Renault

De Franse constructeur Renault zal gedurende het seizoen van 2009 wel wat slapeloze nachten hebben gehad. Nelson Piquet werd door voormalig teambaas Flavio Briatore aan de kant gezet, maar toen kwam Piquet met een verhaal voor de dag die de toekomst voor het team zou gaan bepalen. Briatore en Symonds moesten vertrekken en het team zag ook Alonso opstappen. Voor het nieuwe seizoen dat wil het team dan ook afsluiten met het slechte jaar van 2009. Met Robert Kubica in een van de wagens wist het team wel weer een topper aan zich te binden en de toekomst ziet er dan ook weer goed uit.

 

 

 

 

Coureurs

Robert Kubica

 

Vitaly Petrov

{youtubejw}-A5IBl2F8eI{/youtubejw}

Teambaas

Eric Boullier 

Teammanager 

Steve Nielsen

Technisch Directeur 

Bob Bell

Chefingenieur 

Alan Permane 

Hoofdontwerper 

Tin Densham 

Hoofd aerodynamica 

Dirk de Beer 

Aan de start sinds

1977

Aantal starts

261

Aantal overwinningen 

35

Aantal punten

1.082,00

 

Aantal snelste raceronden

29

 

Aantal poles 

51

 

Links 

www.renaultf1.com

 

 

wikipedia 

 

Historie

Hoewel het team sinds 2002 weer als geheel eigen constructeur op de startgrid prijkt, kent de Franse autobouwer al een veel langere geschiedenis binnen de hoogste tak van de autosport. In het jaar 1977 kwam Renault tevoorschijn, en om maar direct met het chassis RS01 en een turbomotor aan de start te verschijnen, was de eerste race ook al snel voorbij. Een twee jaar later wisten de Fransen hun eerste overwinning in de wacht te slepen en in het jaar 1982 werd duidelijk dat het team sterk genoeg was om met de besten mee te kunnen strijden. In het jaar 1986 hield de Franse constructeur het voor gezien en trok zich terug uit de Formule1.

Al snel dook de naam Renault weer op, in 1989 kwam het merk weer terug. Nu niet met een geheel eigen chassis, maar als motorleverancier van het welbekende team Williams. Successen werden er al snel geboekt, met als hoogtepunt vele constructeurtitels op rij. In 1997 hield het merk het weer voor gezien.

 

Het team van Benetton kwam vanaf het seizoen 2002 in handen van Renault en zo was het merk weer terug van weggeweest, dit keer weer als geheel eigen constructeur. Na een aantal seizoenen was het team uitgegroeid tot een geduchte tegenstander en in 2005 werd Fernando Alonso met het merk wereldkampioen, met ook de overwinning voor de constructeur. Een jaar later wist de Spanjaard hetzelfde kunstje nogmaals te tonen. Ook nu weer was de dubbel een feit. Aan het einde van het jaar 2006 verliet Fernando Alonso het team. In 2007 vielen de resultaten van de Franse constructeur direct tegen. Mede door de lange strijd in het voorgaande jaar was het nieuwe chassis in een korte periode ontwikkeld. Ook problemen met de windtunnel waren verantwoordelijk voor een te traag chassis. 

 

Aan het einde van 2007 voegt Fernando Alonso zich weer tot het team. De doelen voor 2008 zijn dan ook duidelijk, teams als Ferrari en McLaren Mercedes dienen te worden uitgedaagd. De doelstellingen worden echter al snel bijgesteld als blijkt dat het chassis opnieuw geen topper is. Het team is het gehele seizoen drukdoende de wagen te verbeteren, en niet zonder succes. Langzaamaan verkleint het team de achterstand met de topteams, met als uiteindelijke hoogtepunt de twee overwinningen van Fernando Alonso. Teammaat Piquet kan in zijn eerste seizoen niet imponeren, hoewel hij tijdens de Grand Prix van Duitland verrassend op het podium mag staan.

 

Met een goede eindsprint weet het team zich uiteindelijk tot een vierde plek bij de constructeurs te vechten. Voor het seizoen van 2009 zijn de doelen echter weer duidelijk, strijden om de wereldtitels.

 

Het jaar 2009 wordt echter een jaar dat de autobouwer snel zal willen vergeten. ‘Crashgate’ bestempeld het jaar en Briatore en Symonds worden hiervoor verantwoordelijk gehouden. Bob Bell wordt interim-teambaas, maar men ziet daarnaast ook nog eens stercoureur Alonso vertrekken. Het nieuwe seizoen van 2010 zal men in Robert Kubica een goede vervanger voor de Spaanse coureur hebben. Het team zal echter ook alles eraan moeten doen om weer eens een winnende wagen neer te zetten, zodat de magere jaren kunnen worden afgesloten.