Sauber

Nu Peter Sauber zelf weer op de pitmuur zal plaatsnemen, is het afwachten hoe het nieuwe seizoen zal gaan verlopen. BMW heeft de stekker uit het Formule1 project getrokken en hierdoor zal Sauber zelf de nodige financiën bijeen moeten zoeken. Ferrari zal de motor en versnellingsbak leveren, en daarmee lijken oude tijden voor Sauber te gaan herleven.

 

 

Coureurs

Kamui Kobayashi

 

Pedro de la Rosa 

{youtubejw}mTiCKI3FPlo{/youtubejw}

Teambaas

Peter Sauber 

Teammanager 

Beat Zehnder

Technisch Directeur 

Willy Rampf

Chefingenieur 

Mike Krack

Hoofdontwerper 

Christoph Zimmermann

Hoofd aerodynamica 

Willem Toet

 

 

Aan de start sinds

1993

Aantal starts

 

Aantal overwinningen 

 

 

Aantal punten

 

 

Aantal snelste raceronden

 

 

Aantal poles 

 

 

Links 

www.bmw-sauberf1.com

 

 

wikipedia

 

 

Historie

Het team Sauber kent een lange historie, maar toch besloot Peter Sauber op een gegeven moment dat het mooi was geweest. Na jaren waarin de ervaren teambaas jonge talenten als Raikkonen en Massa binnen de Formule1 had gebracht, verkocht hij het team door aan autofabrikant BMW.

 

BMW komt de Formule1 binnen als motorpartner van het team van Frank Williams. Nadat de Duitse motorenbouwer meer invloed bij het team wilde hebben, maar deze niet zomaar leek te krijgen, besloot het merk een geheel eigen team te gaan runnen. Peter Sauber, toen nog teambaas van het gelijknamige team, wilde zijn team verkopen en zo kon BMW haar dromen waarheid gaan maken.

Het team kreeg de naam BMW Sauber F1 Team, zo bleef de naam van voormalig Teambaas Peter Sauber toch nog aan het team verbonden. Na een degelijk jaar in het seizoen 2006, wist het team in 2007 echt door te groeien tot een top team. Door het wegvallen van McLaren Mercedes bij de constructeurs wist het team hierbij zelfs de tweede positie voor zich op te eisen en presteerde hiermee boven verwachting.

 

In het seizoen van 2008 wordt het de teams Ferrari en McLaren Mercedes duidelijk gemaakt dat men rekening met het team dient te houden. Hoewel in het begin alle ogen op de coureurs van de twee hierboven eerder genoemde teams werden gericht, was het voor even zelfs Robert Kubica die het kampioenschap voor coureurs leidde. Het team deed in 2008 dan ook lang mee op de titels, en de doelstellingen werden gerealiseerd.

 

Zo was het dezelfde Pool Robert Kubica die ook de eerste overwinning voor het team wist te veroveren, tot grote vreugde bij het gehele team. Het team richtte zich echter ook al redelijk vroeg op 2009, waar een nieuw reglement mogelijkheden biedt. Het team was voordat de winterperiode startte al vergevorderd met het KERS en hoopt in 2009 dan ook een echte titelkandidaat te zijn. 

 

Het seizoen van 2009 wordt echter een grote teleurstelling. BMW weet de doelstellingen (meestrijden om de wereldtitels) bij lange na niet te realiseren en de druk op het team wordt steeds groter. Op een gegeven moment wordt door de directie in Duitsland besloten de Formule1 aan het einde van 2009 de rug toe te keren, het team ging in de verkoop.

 

Qadbak, een investeringsmaatschappij, was de koper. Toch waren er vele onduidelijkheden over deze maatschappij, en dat bleek niet ongegrond. De overeenkomst kon niet worden nageleefd en BMW ging met Peter Sauber opnieuw aan tafel zitten. Beiden kwamen tot overeenstemming, en zo staat in 2010 weer team Sauber op de stargrid.