Scuderia Ferrari Santander

Het nieuwe seizoen van 2010 moet voor de Scuderia een jaar worden waarin de tegenvallende prestaties van afgelopen seizoen snel vergeten moeten gaan worden. Met het aantrekken van stercoureur Fernando Alonso, en naast hem Felipe Massa, denkt het team het tij te kunnen keren. Het ontwerpteam mocht zich gedurende 2009 al snel op het nieuwe seizoen richten, want al direct werd duidelijk dat de F60 te wensen overliet. Nu is het dus afwachten hoe dit zal gaan uitpakken.

 

Coureurs

Felipe Massa

 

Fernando Alonso 

{youtubejw}DG6Nn9fkxws{/youtubejw}

Teambaas

Stefano Domenicali 

Teammanager 

Luca Baldisseri

Technisch Directeur 

Aldo Costa

Chefingenieur 

Chris Dyer

Hoofdontwerper 

Nicolas Tombazis

Hoofd aerodynamica 

John Iley

Aan de start sinds

1950

Aantal starts

791

Aantal overwinningen 

209

Aantal punten

4.960,12

 

Aantal snelste raceronden

219

 

Aantal poles 

203

 

Links 

www.ferrari.com 

 

 

wikipedia

 

Historie

Het Italiaanse autosportmerk heeft al een lange geschiedenis binnen de Formule1 en is zelfs het team dat het langste actief is binnen deze hoogste tak van de autosport. Aan het prille begin is Ferrari een autosporttak van Alfa Romeo. Echter, in 1938 besluit Alfa zelf deze divisie weer in handen te nemen. Voor Enzo Ferrari reden om het schip te verlaten en zelf sportwagens te gaan bouwen. Na het vertrek bij Alfa mocht hij de eerste jaren de naam Ferrari niet gebruiken, maar in 1950 gaat hij onder zijn eigen naam Ferrari aan het werk.

 

In het eerste jaar binnen de Formule1 kan het Italiaanse merk niet imponeren en is het Alfa Romeo dat de boventoon voort. Enkele jaren later weet het team wel voor de overwinningen mee te strijden en in het jaar 1952 wordt de eerste Wereldtitel een feit, Alberto Ascari wint veel races en weet zo de titel veilig te stellen. Een jaar later weet hij dit kunstukje nog een keer te tonen. Daarna komt er een einde aan de overwinningen en zakt het team langzaam maar zeker af. Reden voor Ferrari om in 1956 een samenwerking met het merk Lancia aan te gaan, en niet zonder succes. Juan Manuel Fangio weet direct weer de titel voor constructeurs naar Maranello te nemen. Mike Hawthorn weet twee jaar laten opnieuw deze titel voor het Italiaanse autosportmerk in de wacht te slepen.

 

In de zeventigen jaren presteert het team wisselend. Met name de beginjaren van de jaren zeventig waren niet om over naar huis te schrijven, maar Niki Lauda weet in 1975 en in 1977 de wereldtitel voor zich op te eisen. In die jaren wist Ferrari ook de constructeurtitel in de wacht te slepen. In 1977 was het voor lange tijd gedaan met een titel voor een coureur bij de Italiaanse renstal. In 1996 arriveert tweevoudig wereldkampioen Michael Schumacher bij het team. Naast deze coureur komen ook Rory Byrne en Ross Brawn het team versterken. Onder leiding van Jean Todt ontstaat er langzaamaan een sterk team dat weer voor de wereldtitels kan meestrijden. In 1997 is het echter nog Jacques Villeneuve die de Duitser te snel af is, en het oppermachtige McLaren Mercedes verpest ook in het daarop volgende jaar het feestje. In 1999 lijkt Schumacher dan eindelijk de titel voor het team in de wacht te kunnen gaan slepen, maar een ongeluk op Silverstone zorgt ervoor dat de Duitser met een gebroken been van de zijkant moet toekijken. Het was wel het jaar dat de Italianen weer de constructeurtitel in de wacht wisten te slepen.

 

De F2000, de wagen waar het team in het seizoen 2000 aan de start verscheen wist de langgekoesterde droom werkelijkheid te laten worden. Michael Schumacher weet sinds 1977 weer een wereldtitel voor coureurs voor Ferrari veilig te stellen, en ook de constructeurtitel is opnieuw een feit. Het jaar daarop weet het team hetzelfde te realiseren en de F2002 voor het seizoen 2002 is zo sterk dat ook dan weer beide titels richting Maranello gaan.

In 2003 gaat het allemaal wat moeizamer, maar uiteindelijk is het weer Michael Schumacher die de titel grijpt. Een jaar later is het team dominanter dan ooit tevoren en hetzelfde kunstje wordt weer klaargespeeld. 2005 wordt een moeizaam jaar, een nieuw bandenreglement en een mindere wagen zorgen ervoor dat strijden om de wereldtitel niet tot de mogelijkheden behoort. In 2006 staat het team er weer, maar motorproblemen tijdens de Japanse Grand Prix verspelen de kans op de wereldtitel. In 2007 kent het team een overgangsjaar, het vertrek van Ross Brawn en Michael Schumacher moet worden opgevangen. Niet zonder succes, de opvolger van de Duitser is Kimi Raikkonen en hij weet direct in zijn eerste jaar met de Scuderia kampioen te worden. Ook de constructeurtitel gaat mee naar Italiƫ.

 

In het jaar 2008 probeert Kimi Raikkonen zijn titel te prolongeren, maar hij heeft moeite om met de F2008 de kleine teammaat Felipe Massa de baas te zijn. Problemen met de banden en het niet goed kunnen afstellen van de wagen hebben tot gevolg dat Massa de regerend wereldkampioen te snel af is. Het is dan ook Massa die tot de laatste race in strijd is om de wereldtitel. Was het in 2007 nog Raikkonen die in de laatste race de titel grijpt, een jaar later grijpt Massa echter mis. Winnend voor zijn thuispubliek moest hij toekijken hoe Lewis Hamilton met een vijfde positie de titel veroverd. Massa en Raikkonen wisten dan niet rijderstitel te pakken, het team is echter wel opnieuw de winnaar bij de constructeurs.

 

In 2009 hoopte men met de F60 sterk voor de dag te komen. Tijdens de wintertests lijkt dit ook aardig het geval te zijn, maar al tijdens de eerste Grand Prix wordt helder dat het team achter de feiten aanloopt. De F60 wordt grondig herzien, maar een topwagen wordt het nooit. Halverwege het seizoen gooit de Scuderia het roer dan ook om en richt zich geheel op 2010. Of dit een goede keuze is geweest moet dit seizoen duidelijk worden.